6. december 2011

Dørg efter gedde 1.

Efter en heftig efterårssæson efter gedder, må det være på plads at beskrive lidt om det grej, som har stået forskud.


Det første indlæg omhandler den aller vigtigste del. 
For at sige det lige ud, så er fine dyre stænger og guldbelagte hjul med oceaner af kuglelejer ikke grunden til at gedden lader sig overliste. Derimod er det den sidste meter, som gør forskellen.

Til dørgefiskeri efter gedde, benytter vi os altid af et 2 meter langt forfang af flourocarbon (FC) i 1,0 mm. Vi benytter flere fabrikanter (Savagear, Climax og Penn), uden at kunne bevise, at nogen fanger flere fisk end andre.
Der er dog lidt at hente på prisen, da der er stor forskel på kr. pr. meter. Så er man prisbevist, kan der være virkelig mange penge at spare.

Forskellige fabrikater Fluorocarbon.
FC har flere fordele, som gør den til vores førstevalg. 
For det første er den rimelig "usynlig"/disket i forhold til en Wire. Derudover har FC en længere holdbarhed end wireren, da mindre fisk tit for krøllet et wireforfang til ukendelighed.
Det er endnu ikke lykkedes en gedde at bide FC-forfanget over, selvom det har været ukristelig tæt på, hvilket leder mig ind på FC nok største force. 
FC har stadig den halve brudstyrke, hvis en geddetand laver en rids halvt igennem materialet. Denne force har redet mig en fisk på 9,85 kg i denne sæson, hvor fisken blev kørt i nettet hængende i den mindste flig.
En anden næsten uundværlig bonus ved fluorocarbonen er, at afkrogning af mindre fisk kan foregår i vandet, ved at holde fast med venstre hånd om forfanget, imens en tang i højrehånden vipper krogene ud af kæften, hvorefter gedden uden skader på slimlag kan fortrække.


Typisk forfang fra denne sæson.
Grunden til at forfanget er 2 meter er, at de færreste søer i Danmark har en bedre sigt end dette. 
Forfanget kontrolleres efter hver fisk, og er der brud kan der nemt kortes lidt af længden uden det betyder det helt store. 
Det lange forfang forsynes med en gummiperle i overgangen til hovedlinen, som gør et effektivt stop hvis man fisker med paravane. Det gør at paravanen ikke glider ned i hovedet på gedden under fighten, hvilket kan være til fare for geddens øjne.
Under fighten med gedden, passer de ca. 2 meter forfang perfekt, til at afmontere paravanen første gang gedden er inde og vende ved båden. Dette er grunden til vi benytter Berkley Snap lock´s på paravanen i stedet for en traditionel lås, da de er noget hurtigere at løsne.


I enden benyttes en kraftig lås i str. 5 eks. Berkley eller BFT, som sættes i et perfection loop. Denne knude/loop er helt uundværlig i vores fiskeri, og benyttes næsten til alt. 


Et perfektion loop bindes på følgende måde http://www.animatedknots.com/perfection/index.php
Disse to links, kan også være til stor hjælp, når perfection loopet skal på plads http://www.ondfisk.dk/forfangjerkbaitfiskeri.html
http://www.ondfisk.dk/grej/forfangjerkbaitfiskeri/Billede0425.jpg

Nu mangler vi bare at fastgøre hovedlinen til forfanget, hvilket kan gøres på to måder. Hvis du har god tid, og gør det hjemmefra benyttes Albright knuden, som også kan findes på denne side http://www.ondfisk.dk/forfangjerkbaitfiskeri.html

Beskrivelse af denne knude findes herunder.
Hvis tiden er knap, og det skal gå lidt stærkt ved fiskevandet så er knuden på billedet super, og faktisk en jeg benytter 90 % af tiden. Den er ikke specielt køn, men pålidelig og stærk.
Hvordan knuden bindes findes i denne udemærket artikel.
http://fiskevenner.dk/artikler/woblertricks-til-storgedden.html


/EWT

1 kommentar:

  1. Som tilføjelse kan siges, at de lange forfang også har den vigtige egenskab, at det holder paravanen så tilstrækkeligt langt væk fra agnen, at gedden ikke kan bruge den relativt tunge paravane til at rykke krogen ud af munden når den ryster med hovedet. De lange forfang er på derfor helt essentielle.

    /Mads EWT!

    SvarSlet