1. marts 2012

Den Perfekte Wobler

Et uddrag af klassiske woblere.

Som lovet et lille indlæg fra Team EWT, om vores tilgang til woblerfiskeriet. Inspireret af dette indlæg
http://pikewallis.blogspot.com/2012/02/hva-kjennetegner-egentlig-en-bra.html

At stå for foden af en væg fyldt med woblere, kan sammenlignes lidt med at stå for foden af et bjerg man venter på at bestige. Enten giver man op. Begynder opstigningen, snubler og må opgive. Eller også finder man vejen igennem kriser og glæder, og ender på toppen iført det brede smil med fisk i favnen.
Den perfekte wobler handler udelukkende om, at finde melodien i det pågældende vand man fisker. 
Med ordet melodien mener jeg, at hver wobler har sin force, og det er ham som fisker med den, som skal veksle mellem woblernes evner.
Her er et bud på, hvad du bør tænke over, inden du hiver en ny wobler ned af grejhylden.


Vibrationer/Trykbølger.
Størstedelen af de søer vi fisker, er store eller mellemstore søer. Vandkvaliteten er meget svigende, og spænder fra grønt, brunt og til gin klart vand.
I klart vand er diskretion at foretrække. Agn som ikke gør det store væsen af sig, hermed ikke sagt at agnen ikke må være stor. Men tænk på, at agnen kan ses ret tydeligt, og derfor har rovfisken længere tid til at gennemskue bedraget. 
På mørkere dage, hvor skyerne hænger tungt, eller i skumringen, kan lidt flere vibrationer dog sætte gang i fiskeriet
I mørkere vande gør det ikke noget, at agnen udsender lidt større trykbølger igennem vandet, så agnen nemmere bliver opdaget. 

Farvevalg.
Der er stor forskel, hvor tungt fiskere vægter farvens betydning. Nogle tillægger det stor betydning, og læser mange dybdeborende artikler om farvers egenskaber i vand. Her i Teamet deler vi det mere ind i to grupper. 
De naturlige og dem med farver.
I klare vande har vi tit haft succes med afdæmpede naturlige farver. Er det klare vand rigtig koldt, kan det godt betale sig at prøve en agn med en masse farve på.
I farvet vand har vi haft succes med hvide, gule, grønne og orange farver. Brunt fisker også godt i brunt vand. 

Agnens størrelse og profil.
Størrelsen på wobleren har stor betydning. Mit fiskeri startede med 12-15 cm woblere, som ret hurtigt voksede til 25-30 cm eller større. Men det er vigtigt at have i baghovedet, hvad rovfiskene føder på den pågældende periode man fisker. 
Rovfisk kan i perioder være forblændet af én størrelse agn. Lad os f.eks antage, at rovfiskene føder på 8-10 cm Smelt eller 10-15 cm Smolt, så nytter det jo intet at ligge med 30 cm woblere.
Tit har geddefiskere mest travlt med at studere en wobler fra siden. Men prøv engang at tænke udfra rovfiskens vinkel. Tit tager de store gedder deres bytte nedefra. 
Denne tanke har givet mig et helt nyt syn på mine woblere. Prøv at holde wobleren op imod lyset og iagttag agnen nedefra. Faktisk er profilen i virkeligheden måske mere afgørende end gang og farver?

Valg af wobler.
Når du bliver fristet ved grejhylden næste gang, så er det vigtigt at man køber en wobler, som har andre egenskaber end dem man allerede har i grejkassen. 
Det er ikke vigtigt for mig, at have samme wobler i 10 forskellige farver. Mit bud vil være at vælge 1 stk i en naturlig farve og 1 stk med farve på. Køb så 5-8 forskellige modeller, med forskellige størrelser og egenskaber, så er du godt dækket ind.
Du får hurtigt dine ynglingsstab bestående af ca. 5 woblere. Når du er nået dertil, så kan du bygge på med nye.

Vigtigst af alt er, at tro på det du laver når woblerne er spændt for. Det nytter ikke noget at side og tænke på, hvor meget man havde fanget, hvis man havde haft levende agn med. Fanger du ikke noget på woblerne, er det fordi du fisker forkert. Enten den forkerte del af søen, eller i den forkerte dybde. Prøv noget nyt! eksperimenter til stængerne begynder at bukke.

Knæk & Bræk

1 kommentar:

  1. Som opfølgning på indlægget:

    Woblerens siluet mod den lyse himmel har helt sikkert mere betydning end de fleste tillægger det. Det er ikke for sjovt at nogle af de dygtigste svenske geddedørge specialister henviser til trolling højt i vandet i klarvandede søer, som "siluetfiske". Det er nok også en af grundene til at store agn har været de bedste hele sæsonen til fiskeriet højt i vandsøjlen - de blev opdaget af krokodillerne i dybet! Det var ikke nær så udpræget at store agn var bedst på stængerne der fiskede dybt. Her havde vi godt fiskeri på agn helt ned til 14-15 cm længde.

    Knæk og Bræk!

    SvarSlet