29. august 2013

Hjemvendt fra det norske

Guideteamet med min flynder på 127 cm fra skiftedagen
Så er jeg kommet hjem efter to uger i det norske. Vi har opdateret hver halve uge på Norway Guide Fishing bloggen, men de sidste dage nåede vi ikke at afrapportere om inden vi smuttede hjem. Dette indlæg fortæller derfor primært om de sidste dage, og det fiskeri vi selv nåede at lave mens vi guidede, hvilket vi ikke lagde vægt på i indlæggene på den anden blog.

I den første uge gik det hele op i guidening og fiskeriet fra vores side var absolut minimalt. Det blev til sammenlagt tre flyndere til os i den første uge. Jeg fik dog kastefisket mig til en fin fisk på ca. 95
cm på den Shaker 8' jeg viste billede af i sidste indlæg, og Allan fik en super flot torsk på 21 kg på jig. Vi fik dog fisket lidt på skiftedagen som vi tidlige har fortalt om på NGF bloggen.


Strømskel så det vil noget. <10 grader og 0,5 knobs strøm i venstre side af billedet, >11,5 grader og 1,5 knobs strøm i højre side af billedet.
I den sidste uge vi var i Norge, fiskede Christian Klagenberg, Michael "Myg" Nielsen og Christian fra Jagt og Fiskerimagasinet i en af  bådene. Når sådan et hold dukker op kan man godt gøre sig klar på at der kommer fisk på dæk! Som vi beskrev på NGF bloggen var de glødhede fra starten og Mygs fantastisk flotte fisk på 180 cm og dagen efter 142 satte en tyk streg under at der var kommet et par hårde drenge til byen :-) At Klagenberg satte verdensrekord i rødspætte et par dage efter satte jo bare en endnu tykkere streg under. Det skulle selvfølgelig fejres med fællesspisning, så vi gjorde hvad vi kunne for at gøre indhug på bestanden af de indvasive kongekrabber

Kongekrabbe til fem sulte mænd
Klagenberg, Christian og "Myg" går  om bord i krabberne

I den sidste uge fik vi selv en dag på vandet uden kunder. Vi havde godt fiskeri med seks fisk i båden og fire bommede hug på agn. Største fisk var 113, 118 og 124 cm. Et godkendt resultat. Desværre mistede Allan den tungeste fisk nogen af os nogensinde har haft kroget. Øv øv og tre gange øv! At miste fisken når man - efter sammenlagt flere måneders fiskeri - endelig får tilbuddet, var næsten ikke til at bære....

113 cm flynder fra den dag vi sejlede selv.
Fisken på 124 cm fangede jeg på 150 g SG Sandeel i Grøn/sølv da vi havde lagt os ind på lavt vand for at drive med vinden og kastefiske mens strømmen vendte. Jeg havde lånt Allans Edge 6-8 lbs kastestang med Revo Toro 60 for lige at prøve hvordan det kastede med en 150 g agn. Et tungt hug lige under båden blev vekslet til det vildeste udløb jeg nogensinde har haft! Det er første gang jeg har været ved at blive spolet af en fisk, vel at mærke med bremsen helt i bund på Toroen! Vi nåede dog at bjerge grejet og sætte efter fisken, der dog stadig skulle op til båden og ned til bunden på 18 meter vand fem gange inden den måtte en tur i båden til fotografering. Edgepinden fik tæsk ud over det sædvanlige. Super fedt at få sådan en fisk på kastegrejet!

124 cm  på kastegrej
Allan fangede i øvrigt denne dag en mærket flynder. Oplysningerne om fisket er fremsendt til de relevante personer. Sjovt at kunne bidrage til deres projekt.

Flynder nr. 2848
Vores rødspættefiskeri var begrænset til en 2,5 timers tur på en blæsende og regnfuld dag, og tiden blev lagt på en plads der normalt holder fisk, men få over 2 kg, dvs. målrettet madfiskeri.

Fantastiske farver på nogle af spætterne.

Rødspætterne deroppe smager helt fantastisk og alle fisk lå mellem 0,75 og 1,6 kg. Perfekte madfisk. En lille flynder kunne heller ikke lade agnen være.

Paneret rødspætte med remo, uhm!!!
 I havn var erhversfiskeren vi deler kaj med stolt over at kunne vise en kongekrabbe på over 5 kg frem. Sikke et bæst! Virkelige kraftige klør, så det var ud i strakt arm med dyret.


Næst sidste dag var vejret helt perfekt og alle fire både gik på langtur. Første plads vi fiskede lagde hårdt ud med at Niels Ottzen fik hugget en sej på pirken helt oppe i overfladen da vi skulle fiske agn, og i nogle sekunder havde en flynder omkring 20 kg på sejen indtil den gav slip. Vi fik hurtigt fisk på denne plads og fiskeriet var faktisk rigtig fint med fisk på 122 (Myg), 127 (jeg selv) og 137 cm (Allan) i bådene. En stribe fisk under meteren blev det også til.

Allan med 137 cm flynder

Næste plads kunne hverken jeg eller Allan rigtig få til at spille, ud over en enkelt fisk til os hver. Klagenbergs båd fik to fisk på denne plads, en mindre og en flot fisk på 150 cm til Christian fra Jagt og Fisk. Hans drømmefisk, og sejrsbrølet kunne høres vidt omkring. Brian Ahlers båd havde ikke fundet melodien på den første plads, men på denne plads fandt i den grad den rigtige tone med seks fisk i båden, heraf fem over 120 cm og de største på 144 og 166 cm på toppen. Virkelig stærkt fisket. Denne dag stod Allan og jeg for samtlige fisk flyndere fanget på hver vores båd...

Hvilling, 56 cm , 1250 g.

Allan og jeg stod hver for vores specielle fangst denne dag. Allan fangede en hvilling på hele 56 cm og 1250 g på en stor SG Cutbait. Ikke en størrelse hvilling man ser ofte derhjemme. Jeg formåde at fange en flynder på ca. 15 kg i halen - på cirkelkrog! Hvad er chancen??? Forfanget havde slået en strik omkring halen der havde endt med at krogen havde fået boret spidsen ind og låst løkken om halen. Det samme var sket for en af mine kunder på den første guidedag i den sidste uge. Ingen af de andre guider havde hørt om noget lignende, og så to gange på samme uge? Jeg fatter det ikke.



Vi fik desuden set hvordan det ser ud når en stang sprænges af en stor fisk der hugger jiggen og går under båden mens stangen står i stangholderen og fik også set at hvis stangen i stangholderen ikke sprænger, så sprænger linen når stangen bukker så meget at stangtoppen når ned i vandet... Der er uhyggeligt meget kraft bag når en stor fisk tager fat.

På vej hjem i samlet trop


Ugerne har som sædvanligt budt på overdådig natur. Specielt dagen hvor vi så en flok med omkring 100 hvidnæsede delfiner, vågehval, marsvin, sæl og havørn på samme dag, står klart i hukommelsen. Virkeligt sødt at se delfiner med kalv springe fri af vandet fuldstændigt synkront med deres unge, og så endda kun omkring 20 meter fra båden.

Et flynderskind lidt flottere end normalt

Redningsbåden passerede os mens vi fiskede. Båden har kajplads ved siden af vores både, så hjælpen er nær, skulle det gå galt en dag.
Fiskeriet i disse uger var totalt domineret af fiskeriet med agn. Det var som om at hvis der var en agn i vandet var det stort set umuligt at fange noget på jiggen. Pladser som ellers havde virket som om de var fisket ned, producerede lige pludselig lige så meget som tidligere, bare der blev serveret en agn i stedet for en jig.

De både der ikke hele tiden havde en agn i vandet, fik dog alligevel en hel del fisk på jiggen. At de både der fiskede både med jig og agn fik klart flest fisk på agn er derfor nok et udslag af, at hvis de har muligheden, så vælger de ofte naturlig agn frem for gummi. Der er dog ingen tvivl om hvad der er sjovest - der er ikke noget der slår at stå med stangen i hånden og mærke at hugget! Vores bedste fisk var 124 cm, 127 cm og 127 til mig, og 113, 117 og 137 cm til Allan hvis jeg husker korrekt. Allans 21 kgs torsk tåler også godt at bliv nævnt igen.

21 kg, 132 cm.
Fra nu af er det ikke længere realistisk at skulle bruge to uger af sin sommerferie på at være væk fra familien, så dette var sidste tur som guide, men Havøysund og fiskeriet deroppe er jeg ikke færdig med. Jeg har stadig en aftale med et grossmutter-møgswein af en helleflynderbandit der aldrig er blevet indfriet - I'll be back!

1 kommentar:

  1. Som altid en super fed beretning! Virkelig interessant og inspirerede læsning med godt billedemateriale. Tomlen op her fra!

    SvarSlet