25. oktober 2013

Plotter i særklasse


Teamet prøver i øjeblikket et par nye instrumenter af fra Garmin. Der er tale om
GPSMAP 721xs og GPSMAP 527xs. Indtil videre har vi kun nået at teste 721xs, og for at koncentrerer os om én ting af gangen, så vil dette indlæg primært omhandle plotterdelen på denne.

Det er jo ingen hemmelighed, at vi har glædet os som små børn til jul, til, at dette nye avancerede kombi-instrument kom i handlen. Forventningerne var skyhøje, og vi må med en lille tåre i øjenkrogen strække tommelfingeren op efter de første testture. Den nye plotter er præcis lige så hurtig og præcis som vi havde håbet.

Den nye modtager benytter udover de amerikanske GPS satellitter også de russiske GLONASS satellitter. At kunne få positionen fra dobbelt så mange satellitter giver unægteligt en større præcision og nøjagtighed. Den største fornøjelse ved den 10 Hz højfølsomme GPS/GLONASS modtager er dog, at
selv i meget lav fart, trækker plotteren et fint spor, og indikerer super hurtigt når båden skifter retning. Første tur gav ikke ét eneste udfald eller langsomme registreringer af retningsskift, hvad vi ellers har oplevet ret tit med den gamle håndholdte GPS.

Brugervenligheden og den 7" touchscreen gør det nemt, at betjene plotter-delen også sammen med ekkolods-delen. I vanlig brugervenlig Garmin stil tager det kun ét tryk at sætte et waypoint. Det er super lækkert, at man så snart der er hug kan sætte mærket med et enkelt tryk og derefter lynhurtigt være tilbage til, at koncentrere sig om båd og stænger.

Skal vi komme med en enkelt kritisk bemærkning ang. touchscreen, så gør fingre på skærmen uvægerligt at skærmen er svært at se i skæve vinkler, men det er blot en detalje. Man kan mærke at der er blevet skruet op for processorkraften i forhold til de ældre Garmin plottere. Det går super hurtigt med at panorere og zoome ind og ud. Rigtig lækkert!

Plotterdelen er på papiret den samme i 721xs og 527xs, så vi håber at de har sat en lige så hurtig processer i den lille model, så zoom og panorering bliver lige så flydende som på "storebror". Vi glæder os til at teste den.

BaseCamp, som er det program, der benyttes til at administrere waypoint, spor, kort mm. på din PC/Mac gør det let og overskueligt, at flytte eks. waypoint. Programmet skaber samtidig et godt overblik over det pågældende vand, og er god forberedelse til at opdage nye områder at fiske.

På trods af instrumentets størrelse er det faktisk ikke specielt tungt. Der er ikke nogen store køleribber i metal på bagsiden, lækkert når man som os har det meget med rundt mellem forskellige både. GPSMAP 721xs er med sine 7", et noget større instrument end vi umiddelbart er vandt til i vores foreningsjolle fiskeri. Derfor blev enkelthed og lette materialer vægtet højt, da der skulle laves en måde hvorpå det kunne monteres i båden.



En vinkel af vandfast krydsfiner limet og skruet sammen, hvorpå en lille tynd skive af hårdt gummi adskiller det vandfaste krydsfiner og en 5 mm plexiglasplade. GPSMAP 721xs er fastgjort til plexiglaspladen med 4 stk 4 mm bolte med skive og låsemøtrikker. En bolt går gennem midten af plexiglaspladen gennem skiven af gummi og gennem det vandfaste krydsfiner. Underneden afsluttes med en skive og en form for luksus fløj møtrik. Fløjmøtrikken kan let løsnes og apparatet kan dreje. Jeg har ydermere lavet en rille i plexiglaspladen, så apparatet kan skydes lidt ind mod midten af båden, hvilket er en ret lækker detalje. Den vandfaste krydsfinersvinkel med aparatet fastgøres til rælingen med to mindre skruetvinger.


Vi glæder os til at stikke vores næser noget dybere ned i ekkolods-delen på de to apparater på de kommende ture.

I løbet af November vil Garmin forhåbentligvis løfte et lille slør for nogle nyankommende features til 721xs, som fiskere der har brug for at dække et stort areal på forholdsvis lavt vand vil have stor glæde af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar