22. april 2014

Ærgelige restriktioner

Jeg må sige at jeg blev rigtig godt og grundig ærgerlig da jeg læste Allan "Jerksnedkeren" Christensens blogindlæg på www.fishingzealand.dk.

I indlægget advokerer Allan for at Danmarks geddefiskere skal pålægge sig selv restriktioner for at gøre deres fiskeri mindre effektivt. Jeg vil ikke gennemgå hele indlægget, men gå i rette med de ting jeg mener er forkerte - eller som jeg bare er helt uenig med.

Indlægget kan læses http://fishingzealand.dk/gedde/restriktivt-geddefiskeri/

Allan Henviser i sit indlæg til at der i Tyskland bliver fanget mange store gedder over 15 kg i modsætning til i DK og at han er af den overbevisning at det på grund af fiskepresset på de danske søer. Der er selv med korrekt udført C&R en lille dødelighed ved hver håndtering af en fisk, men at skyde skylden på de folk der fanger og genudsætter mange fisk mener jeg er skudt helt ved siden af. Kunne det måske hænge sammen med at der er mange store søer i Tyskland og at store søer har det med at producere store rovfisk? Fiskepresset i Tyskland er de fleste steder også meget stort, tyskerne er ivrige sportsfiskere. Er det brakvandet han henviser til og de store gedder på Rügen? Kunne det måske være de helt unikke opvækstbetingelser der findes dernede med en lokal sildestamme som gedderne kan æde af det meste af året og dermed vokse helt abnormt hurtigt? I det nyeste nummer af svensk fiskefeber er der en artikel om præcis dette hvor der refereres til en gedde på 139 cm fra Rügen. Tusse gammel? Nej, 8 år! Der er ikke noget dansk vand der kan præstere samme opvækstbetingelser.

Det er rigtigt at fiskeriet kan blive sværere når fiskene begynder at have været fanget før, men sådan er livet. Så må man blive endnu skarpere og dygtigere i sit fiskeri. Jeg mener at der er rigtig gode argumenter (fauna forurening) for at begrænse brugen af levende agn til, at der kun må anvendes agn der er fanget i det pågældende vand. Sådan er loven i øvrigt også indrettet - den bliver bare meget sjældent håndhævet. At man bør følgende gældende lovgivning er der vel ikke mange der vil gå i rette med, men ud over dette, mener jeg ikke at der er nogen rationelle argumenter for at skulle begrænse vores fiskeri. De folk der fanger mange fisk er typisk de samme mennesker der dyrker 100 % C&R. Hvorfor skal det altid være lystfiskere imellem at der sættes denne slags begrænsninger? Hvorfor ikke glæde sig over at der er nogen der bedst kan lide at dørgefiske og andre bedre kan lide at kastefiske og igen helt andre bedre kan lide at fiske med agn fra opankret båd? Giv plads til at der er mange måder at bedrive sit fiskeri på.

Allan starter indlægget med at skrive at "Uanset individuelle målsætninger skal der være plads til os alle" men jo længere man læser ned i gennem indlægget bliver det klart for en at det specifikt er dørgefiskeriet der skal begrænset. Paravaner sidestilles med GPS, ekkolod og Sidescan/Sidewü og hans forslag til begrænsning er at sætte antallet af stænger ned til 2 stk pr. person og forbyde paravaner. Med andre ord bombe dørgefiskerne tilbage til 1990. Jeg mener det er helt misforstået at sætte ind med begrænsninger på. f.eks. antal af stænger etc. når argumentet for det, er for at kunne opleve "uberørte" gedder i fremtiden. Det er efter min mening at have ondt i r.... over at der er nogen der er rigtig dygtige og fanger mange store fisk (i parentes bemærket er det altså ikke nødvendigvis mig selv, mine geddefangster vækker ikke mange hævede øjenbryn). Det næste bliver vel at forbyde vertikal jigging? Det er jo fuldstændig moralsk forkasteligt at Rasmus og jeg kan finde på at drive hen over en banke i en sø og bumpe en lille jig med splittail hen over bunden og fange over 25 sandart på en tur (det er sket mere end én gang). Forbyd det fiskeri med det samme! Det er alt for effektivt og man risikerer at fange en sandart med krogmærker! Argumentet for at forbyde dette fiskeri må være det samme  - det er for effektivt.

Afslutningsvis vil jeg endnu en gang citere fra hans indlæg hvor han beskriver at det han vil opnå er at "en lille gruppering af geddefiskere for eksempel ikke ender med at ødelægge fornøjelsen for en anden gruppering". Kære Allan: Det er præcis det du er ved at gøre nu mod alle de folk i DK der fisker moderne dørgefiskeri efter gedder, og det er i min optik særdeles sørgeligt.

Rasmus blogger ligesom Allan også på fishingzealand.dk, og har i et tidligere indlæg der kan læses her:
http://fishingzealand.dk/debat/sjaellands-undervandsornitologer/, argumenteret for at vi i stedet for at bekrige hinanden, lystfiskere imellem, hellere burde stå sammen og forsvare vores interesser i mod alle dem der prøver at indskrænke vores muligheder for at udøve vores elskede hobby - det er sådan set bare det jeg vil frem tid. Vi dyrker alle vore hobby på hver vores måde, for nogen er det en sport for andre er det rekreation - der er fuld metodefrihed inden for lovens rammer. Lad os glædes over dette i stedet for at pege fingre af hinanden.

Knæk og bræk til alle, både spinne og dørgefiskere.

3 kommentarer:

  1. Mads jyde!!
    Super fedt at du starter en lille debat det jo det der er meningen med det, så folk begynder at tænke over hvad de laver, når de befinder sig ude i naturen..

    Du skriver at vi ikke skal bekrige hinanden, håber ikke du syntes det ville være bedre at det var en politiker eller en naturfredningsforening der kom med nogle ændringsforslag og trak ned over hovederne på os, jeg ville da til en hver tid foretrække, hvis vi kunne finde ud af at løse vores problemer inden for egne rækker.

    Vi har alle en fælles hobby som vi dyrker i naturen og som vi alle elsker, så jeg syntes også at vi alle skal være fælles om at værne om den. Gedder der har været fanget et par gange, bliver ikke kun svære at fange som du skriver, de bliver også så stresset at de stopper med at indtage føde af nogen art, i lange perioder derefter, i den fase er der desværre også mange af dem der bukker under, og når de endelig tager føde til sig igen er de måske uheldige at ramme en lystfisker igen, men det er jo desværre noget vi må leve med ellers kunne vi jo ikke dyrke vores hobby.

    Derfor mener jeg også at vi burde kunne finde nogle regler for at beskytte dem en smule, og en båd der kører trolling/dørg med ti stænger må om ikke andet ligge ni gange så hårdt press på en sø som den båd der kun fisker med en stang, jeg siger ikke det skal være overalt, for som jeg skriver, skal der være plads til alle, men kunne det ikke være spændende at man prøvede på en eller to søer at lave et form for reservat hvor der måske var tre måneders fredning, fiskeri kun tilladt med en stang, og alt skulle genudsættes, så kunne dem der gerne ville dyrke trolling med mange stænger jo stadig gøre det på alle de andre søer, og så kunne man jo også se om ikke det ville have en positiv effekt.

    Jeg skal også sige at jeg bestemt ikke har ondt i røven over dem der fanger mange store fisk på trolling, jeg har jo selv været i samme båd før i tiden, og kørt land og rige rundt i jagten på store gedder( og gør det til dels stadig)så skal ikke spille hellig på nogen måder, jeg kan bare se en stor forskel fra før og til nu hvordan det er ved at udvikle sig, og vores fiskeri bliver ved med at udvikle sig, så om ti år er vi endnu mere effiktive end vi er nu, og sådan vil det forsætte, man skal bare ikke glemme at gedderne bliver ikke mere tolorante af at vi udvikler os, så lige meget hvilken argumenter vi kommer med er det jo dem der er og bliver taberne i det her spil.

    Med hensyn til Tyskland har de netop en masse af den slags restriktioner som jeg nævner, på mange af deres vande , og en stor faktor med hensyn til rügen ,er at man stort set kun må opholde sig på 1/3 af vandfladen hvilket giver kæmpe områder de kan hvile i fred, og alligevel er der også her tydelige spor at se med hensyn til genfangster der har lidt skade(har selv fisket der flere gange) men selvfølgelig kommer der kæmpe fisk sådan et sted når de kan være i fred store dele af deres liv og har ubegrænset fødetilgang..



    Mvh Allan christiansen

    SvarSlet
  2. Den fisk som tar bäst vara på de tillfällen som erbjuds är den som blir störst. Det är inte de försiktiga jägarna som har bäst tillväxt och mest kroppsvolym.
    När en plats upptäcks är fisket bäst de första turerna (flest och tyngst på liten insatts) för att sen kräva allt större insatts för allt sämre fångster. Det beror på att fisken blir försiktigare i sin jaktstrategi. En försiktigare jaktstrategi ger en sämre tillväxt, där det fiskats hårt i flera år är konditionen som regel dålig. En fisk med försiktigare jaktstrategi är en tråkigare sportfisk, kräver mer för att få den att hugga. Ges fisken mer utrymme att återhämta sig och leva naturligt (Som Rugen med mer reglerat fiske) så bibehålls kvaliten på fisket bättre.
    Mvh
    David L

    SvarSlet
  3. Hej Drenge. Har kørt tråden videre på facebook :-)
    David, tænker du er ven med Allan…. ellers sender du bare en anmodning, hvilket selvfølgelig også gælder andre seriøse rovfiskere :-D

    SvarSlet