15. marts 2011

Catch & Release

Fiskeriet efter rovfisk, er netop nu på sit højeste. Pas på de flotte fangster derude, så vi alle kan få glæde af dem senere hen. Knæk og bræk.

Her ses den omtalte gedde, da den vejede 7,8 kg.
De tre andre billeder kan ses i gedde top 10 under 
10,4 kg, 10,5 kg og 10,7 kg.

Catch & Release af rovfisk
Det gør ondt at åbne diverse fiskemagasiner hver måned. Under lokalrapporterne er der altid en fanger afbilledet udenfor sit hus med en stendød 10 kg gedde i favnen. Når man så læser fangstrapporten bliver det ikke bedre, for enten har fisken slugt agnen, og vil dø ved genudsætning, eller også er folk så gammeldags, og fulde af frygt for at afkroge denne trofæfisk pga nogle gamle vandrehistorier. 
På få år har en håndfuld gedder over 10 kg, med den største over 15 kg, fra en større sø på sjælland betalt den dyreste pris for manglende forståelse/indsigt for ægte catch & release. 
Faktum er, at med det rigtige grej og en smule træning, kunne en anden fisker, eller oven i købet fangeren selv få glæde af en genfangst. Faktisk tror jeg på sigt det bliver et must for at opretholde et fantastisk fiskeri i fremtiden, at alle sætter sig ind i catch & release.
Catch & Release gælder ikke kun om at fange fisk og sætte dem tilbage i vandet. Der er en lang række faktorer, som skal indfris for at gøre fangst og vigtigst genudsætningen til en succes. Her er mit bud på ægte catch & Release.
Modhug.
Lad os med det samme mane den gamle skrøne i jorden om, at når gedden hugger skal piben stoppes, tændes, ryges og nærmest gå ud, før der gives modhug. Denne skrøne stammer fra en svunden tid. Tit fordi gedden endte som fiskefrikadeller, og derfor betød det ikke så meget om gedden var dybt kroget. 
Idag er vi meget klogere og mere oplyste og ved, at gamle fisk har ophobet en masse affaldstoffer i kroppen, som ikke er sunde for mennesket. 
Modhugget skal falde med det samme 
Det er vigtigt med et hurtigt modhug, da gedden på dage indhalere byttet bagfra i en slags vakum, og agnen kan stort set forsvinde i svælget på få sekunder. Dette har jeg tit oplevet i uklare vande. For at undgå at byttet går tabt, indhalerer gedden hele fisken, og sluger den på rekordtid. 
Et hurtigt modhug bevirker, at krogene placeres tæt på læberegionen, hvilket skader fisken mindst. Venter man for længe, sidder krogene i gældestave eller svælg, hvilket kan blive fatalt for fisken.
Det er vigtigt at erfare at grunden til at man mister en fisk i ny og næ, ikke er fordi modhugget faldt for hurtigt. Tit mister man fisken, fordi gedden eller specielt sandarten har et utroligt stærkt kæbeparti, som er i stand til at klemme omkring agnen med sådan kraft, at krogene ikke kan flyttes fra agnen. Derfor kan det svare sig at give en serie modhug eller prøve Jens Bursells release takler, hvis man mister mange fisk. Det kan også være at gedden, som har hugget agnfisken simpelthen ikke er stor nok til at indhalere agnen, og derfor undgår den krogene i modhugget.
Landing.
Ved selve landingen er der rigtig mange muligheder at vælge imellem, der er dog kun få anvendelige metoder.
Lipgrips, hvor enden er roterende er smarte, men alt for hårde ved fiskene. Det er forbudt at løfte fisk over 5 kg direkte op i læben, da led i ryggen forstrækkes og fisken dør på sigt. Jeg har i en periode anvendt en sådan lipgrip, men gjorde meget i at understøtte fisken. Jeg mener dog stadig det skader fisken, specielt hvis den begynder at rulle og sprælle imens. 
Der er dog et tidspunkt den kan være nyttig, og det er i fasen hvor man øver sig i gællegrebet. Hvis man er lidt usikker på, om man får fat det rigtige sted kan Lipgripen placeres i geddens kæft, det er vigtigt at fisken forbliver i vandet imens. Når det er gjort, har man tid til at øve sig i, at få fat det rigtige sted for et korrekt gællegreb. Når man har fået rigtigt fat, løftes fisken fri af vandet samtidig med, at man støtter fisken under bugen. Det er mindst lige så vigtigt hurtigt at erkende, at nu kan man gællegrebet, hvorefter lipgriben helt undværes.
Til landing af sandart er lipgrip helt banlyst. Sandarten skal efter min mening håndlandes eller nettes i et stort gummibelagt net. Sandarten skal forblive i vandet under afkrogningen, her er et dybt net meget anvendeligt. Sandarten er meget sart, og kan ikke tåle at tumle rundt ret længe oven vande. Denne metode kan også benyttes til gedde, selvom gællegrebet stadig vil være mit foretrukne.

Håndtering og afkrogning.
 Det vigtigste ved landingen og afkrogningen er, at man ikke er bange for fisken. Frygter man fisken slækker man nemlig på kvaliteten, hvilket går mest ud over fisken. Bevar roen, overblikket og vær i besidelse af det rigtige afkroningsværktøj, så kan det oven i købet være, at du er så heldig at fange fisken igen, endnu større. 
Når gedde er i båden afkroges den liggende på en vædet afkrogningsmåtte eller gammelt liggeunderlag. Det er vigtigt altid at have mindst en lang tang (30 cm) med sig. Jeg har dog altid to med, da det kan være nødvendigt, hvis krogene sidder dybt. Da kan det betale sig at være to om at operere. Den ene holder fisken i gællegrebet med den ene hånd, stadig liggende på afkrogningsmåtten. Den anden løsner krogene nedefra igennem gællerne, imens den første med den frie hånd, med den anden tang, trækker krogene ud af kæften, når de er løsnet. Hvis operationen er for kompliceret, kan man give fisken en pause i et stort landingsnet, indtil man er klar igen. Nettet er også et godt opbevaringssted til lige at få styr på grej, kamera og eufori. Husk at måle fiskens længde, når den ligger på afkrogningsmåtten. Støt fisken under buen når den flyttes rundt.

Vejning og opbevaring.
Gedder kan godt tåle et mindre ophold i en keepsack i de kolde måneder. Sandarten derimod kan ikke tåle en sådan behandling, og har derfor altid et stort og dybt net med til opbevaring. Jeg vejer også sandarten i nettet, da jeg kender nettets eksakte vægt i våd tilstand i forvejen. 
Jeg vejer idag kun gedder over 5 kg. Jeg mener godt man kan gå på kompromis og veje gedder under 5 kg direkte i kæben. Større fisk kræver en vædet vejeslynge. Jeg gør tit det, at jeg nulstiller vægten med vejeslyngen på, så får man den mest nøjagtige vægt af fisken, da man ikke skal trække vejeslynge inklusiv slim fra bagefter. 
Når fisken vejes i båd, er det vigtigt at stå i bredstående, med kropsvægten nøjagtig i midten af båden. Jeg har kørt et par forsøg, hvor vægten kunne øges  med over 200 gram, hvis vægten ikke var fordelt lige i båden. Vinden er en anden grum faktor, som kan snyde med mindst ligeså mange gram både på land og i båd. Derfor få fiskemakkeren til at skærme for vinden, eventuelt med et regnslag eller afkrogningsmåtten. Det er jo kun dig selv du snyder i sidste ende.

Fotografering og film.
Større fisk får inden fotografering et lille hvil i det store net eller i keepsacken. Gør kameraet klar, og aftal med fiskemakkeren hvilke positioner du ønsker foreviget. Find en flot baggrund og fjern eventuelt effekter i baggrunden eller i båden, som ikke pynter. Under fotograferingen holdes fisken så lavt som muligt, hvis den skulle vriste sig løs, falder den ikke så tungt. 
Husk diverse handsker/klude i kontakt med fisken volder store skader på slimlaget. Vædet bare menneskehænder er det helt rigtige.
Det kan være ganske lærerigt, at se sig selv med sin drømmefisk på film. Når alle disse små finesser er indøvet, kan fiskemakkeren filme allerede fra fighten. For det første er det fantastisk at have sin drømmefangst på film, for det andet går det hurtigt op for én, hvis man kunne gøre noget bedre under landing, håndtering, afkrogning, vejning og opbevaring, når man sidder hjemme i stuen foran fjernsynet med normal hjerterytme.

Genudsætning.
For at fuldfører en succesfuld catch & release skal fisken nu tilbage i sit rette element. I gællegrebet med støtte under bugen sænkes fisken ned i vandet igen. Fisken holdes opretstående i halen, indtil den svømmer afsted på egen hånd. Fisken kan være flere minutter om at komme sig. Hvis jeg er i båd, hiver jeg ankeret og lader mig drive med vinden. Dette gør at frisk iltet vand presses forbi gællerne. Denne metode plejer at give hurtigt pote, og fisken svømmer afsted. 

Opsummering. 
Jeg har med selvsyn oplevet, at denne håndtering betaler sig. Jeg fiskede en årrække et mindre vand, hvor jeg fangede den samme fisk 4 gange. Første gang vejede fisken 7,8 kg. 2 år efter fangede jeg fisken igen med en vægt på 10,5 kg. Ikke klog af skade fangede jeg den 23 timer og 15 min efter, samme sted. For det ikke skal være løgn fangede jeg den lige inden legen, 3 måneder senere. Her vejede fisken 10,7 kg. Fisken havde umiddelbart ikke taget skade af et utal af fangster, også indenfor en ret kort periode. Gedder over 8 kg og sandart over 5 kg er trofæfisk og gamle individer. De har stærke gener, derfor er det vigtigt at de genudsættes.
Håber at alle vil være med til at videreføre ægte og succesfuld catch & release, så vi alle har et fantastisk og super underholdende fiskeri også i fremtiden.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar