30. januar 2013

Blue Reef - Læsø


Når det handler om det genskabte stenrev ved Læsø kan det efter min mening ikke få opmærksomhed nok. Genskabelsen af Revet ved Læsø er på alle måder fremsynet og gennemtænkt naturgenopretning. Stenrevene er systematisk blevet opfisket og brugt til byggeri af f.eks. havneanlæg, men da mange fisk - og specielt yngel - er helt afhængig af at kunne finde skjul og føde blandt stenrevene i havet. Overfiskeri er ikke den eneste grund til den massive tilbagegang af Kattegat torskestammen, også ødelæggelse af opvæksthabitater er medvirkende til at det er vurderet at torskestammen er gået omkring 95% tilbage de sidste 100 år. Med dette in mente er det fantastisk at se initiativer som dette.

Brug et par minutter til at følge linket til Naturstyrelsens hjemmeside og se den lille film de linker til - og husk på når i ser filmen, at den første sten blev lagt for kun 4 år siden. Se desuden dette link til deres hjemmeside med en beskrivelse af projektet ved projektstarten i 2008.

Hvis man er endnu mere interesseret i projektet kan jeg også anbefale at læse DMU's undersøgelse fra 2010 af den biologiske indvandring på Revet (PDF). Det er interessant læsning hvor hurtigt at dyr og planter indvandrer på det genskabte rev.

1 kommentar: