2. marts 2011

Gedder i Susåen

I Marts nummeret af Fisk & Fri, har jeg været behjælpelig med lidt om geddefiskeriet i Susåen.
Her kan du læse hele artiklen uredigeret.



Susåen er på mange måder et fantastisk stykke natur, hvilket ens øjne kan bevidne, når blikket kastes ud over dens overflade og omkringliggende landskaber. Men hvad mange ikke ved er, at Susåen kan bryste sig af over 20 forskellige fiskearter. Øverst i fødekæden findes en af mine ynglingsfisk. 



Jeg har fisket i Susåen siden 5 års alderen. Det var gedden, der for alvor fangede min opmærksomhed da jeg som dreng, kastede en spinner i hjemmevandet. I første kast med min nyerhvervede fiskestang lykkedes det mig, at kroge min første gedde. Dette blev helt sikkert udslagsgivende i jagten på de store specimenfisk senere hen. Jeg er i dag primært rovfisker på jagt efter gedde, aborre og sandart, og står ikke i vejen for store udfordringer også i svære vande.

Fiskeriet. 
Mit fiskeri i Susåen starter i November, og eskalerer frem mod fredningen 1. April. Min vurdering er, at gedderne er meget sociale i perioden op til legen, her samler de sig i grupper, og inddeler sig i størrelser. Jeg har i den forbindelse tit oplevet at en plads, som var fyldt med gedder i 3-5 kg klassen, den efterfølgende dag har produceret et par gode fisk over meteren. 
Grøde og åkander er væk i den pågældende periode, hvilket gør fiskeriet mere ligetil. Derudover er denne periode også fri for kanosejlere, som vi fiskere ikke altid tildeler vore store begejstring.
Fiskeriet styres 100 procent af mængden af nedbør. Det at kende sin besøgstid har om noget afgørende betydning, for at få kontakt til de store fisk. 
De store fisk, som jeg betegner fisk fra 8 kilo og opefter, har lært lektien, at det ikke kan betale sig at kaste sig hovedkuls ud i strømmen for et måltid, som måske forsvinder for næsen af dem. Derfor handler det, efter min mening om, at placere en agn så tæt på gedden som muligt. Ofte opholder gedden sig, hvor strømmen er svagest. Typisk er dette ved bunden, i bagvande eller langs sivkanter. 
Min jagt efter store gedder i åen foregår primært med flådfisket agnfisk, så en lang og forholdsvis kraftig stang er at foretrække. Jeg benytter et kraftigt flåd, med en bæreevne på 70 g, som er blyet ned med 65 g bly. Nogle vil sikkert side hovedrystende og tænke, at det er alt for kraftigt. Min erfarring tyder dog på, at det er det der skal til for at holde en agnfisk på den ønskede plads i åen. Det forholdsvis tunge bly gør det muligt at bremse agnen op over et bestemt punkt, så agnen forbliver bundnært. Vær skarp og vågen i din observation af flådet, det højner dine fangster betydeligt. Den mindste urolighed fra skallen betyder, at den har fået øjenkontakt med en af de skarptandede. Brems flådet og spin det eventuelt et par meter tilbage, og gentag indtil hugget udløses. Jeg har gentaget processen op imod 20 gange og fået fisken til sidst. Det er bare et spørgsmål om tålmodighed og en vis portion stædighed. Jeg benytter en flydende spånden line, da den let løftes fri af vandet i modhug.
En lille detalje, som straks gav udslag i flere hug var, at benytte et forholdsvis kort forfang (under 50 cm), hvilket gør, at agnen fisker mere koncentreret omkring blyet, som gør dens råderum mindre. Det bliver da langt lettere for de vintersløve gedder at fange agnen.
Det havde næret mig i en længere periode, at jeg ikke havde fået en af de helt store gedder i tale fra mit hjemmevand. Jeg havde jo hørt rygter, og fortællinger om drømmefisk op til 13,1 kg. 
Så nytårsfortsættet var klart til år 2009. En gedde over 10 kg skulle overlistes, fotograferes og selvfølgelig genudsættes.
Jeg kørte hårdt på ved hver en ledig stund i det nye år, men det viste sig at blive noget svære end jeg havde forventet. De store lod vente på sig, selvom jeg synes jeg gjorde alt det rigtige. Der var intet system i, hvor fiskene opholdt sig, og hvornår de var villige til hug. Men lykken har det med at vende for de udholdende, så en dag gik alt op i en højere enhed, og en drømmefisk på 117 cm og 13,72 kg forbarmede sig over en frisk skalle. Målet var mere end opfyldt, og har indtil nu været en uofficiel Suså rekord i Gedde. Jeg betvivler dog ikke, at der findes langt større fisk i systemet, som forhåbentlig vil se dagens lys. Et godt råd herfra vil være, at hvis du ønsker at blive klogere på geddefiskeriet i Susåen, så find andre, som brænder for samme sag, så I kan udveksle erfarringer og idéer. Det gør vejen til succes væsentligt kortere, specielt i et så omskifteligt vand, som det er at fiske i Susåen. Et er sikkert, der er ingen som kommer sovende til drømmefangster i Susåen, et bevis for dette er mit intensive fiskeri i 2009. Fisken på 13,72 kg, var den eneste fisk over 6 kg i de 3 måneder inden fredningen.
Der skal dog ikke herske nogen tvivl herfra, at den eller dem, som finder melodien, kan forvente samme fantastiske fiskeri efter store gedder, som vi har set i Gudenåen de seneste år.

2 kommentarer:

  1. ja suseåen er et dejlegt sted,med masser af udfordringer og fisk der skal fanges!!!
    m.v.h. stefan antoni jensen

    SvarSlet
  2. Hej Rasmus,
    Ja - det er sgu en fed artikel om Susåen - jeg har fisket i Susåen i mange år - men har aldrig fået dem over 7 kg - så jeg ved de er svære:-)
    Jeg kan forstå du er ret vild efter at fange knuder - jeg kender til et sted, hvor jeg har set en fisk på over 3 kg blive fanget (dog ikke på stang). Skriv en mail til mig, hvis det har interesse: youngstar.hansen@gmail.com
    Mvh

    Frederik

    SvarSlet