17. juli 2012

Flet eller mono til dørgefiskeri?

Selvom det snart er længe siden af Pikewallis havde et indlæg ang. linevalg til dørgefiskeri har jeg gået og ruget lidt over det de skrev. Hr. Walmann og undertegnede er ikke just enige på vores præferencer :-) så her kommer her et indlæg om vores erfaringer på området.

Helt kort kan denne artikel summeres op til: 
Vi bruger udelukkende fletline til alt vores dørgefiskeri efter gedde og sandart. Dog fisker vi altid med ca. 2 meter floucarbon forfang.


Her er en lidt længere udgave:
Den stumme line forplanter effektivt alle bevægelser fra agnen og til stangtoppen. Samtidig giver det optimal krogning. Vi bruger altid fletline i min. 0,30. Dette gør, at vi også kan bruge fletline til fiskeriet med paravaner. Klemmerne sidder fint fast på de tykke fletliner ved de hastigheder vi dørger med. Specielt relativt ru liner som
Power Pro og Suffix Matrix Pro fungerer godt. Denne opsætning er efter vores mening optimal og det er en opsætning vi har beskrevet i detaljer i et tidligere indlæg.

Fletlinen har desuden den fordel, at fiskene ofte kroger sig selv på modstanden fra paravanen, selv når der svinges og de inderste stænger ligger næsten stille.

Mange bruger monoliner grundet den mindre synlighed. Dette mener vi stort set ikke spiller nogen rolle da de yderste 2 meter af opsætningen altid består af FC.


Fiskes der i meget klarvandede søer, kan man anvende en opsætning som den dygtige trollingfisker Jan Svenstrup, der har www.teambluemagic.blogspot.com, har beskrevet i en lille klumme i et Fisk og Fri for et par år siden. Han splejser 50 fod monofil på fletlinen og sætter paravanen på monofillinen hvor den sidder bedre fast (Jan er trollingfisker og opsætningen skal virke med op til 3 knob og i bølger). På denne måde, har man optimal kontakt til paravane og agn der ofte fisker 100 m fra båden - uden at gå på kompromis med synligheden af linen. Dette er en opsætning jeg har brugt med stor succes til overfladetrolling i Østersøen, og den kan varmt anbefales!

Med hensyn til stangvalg, fisker vi ret stive stænger på 8-10 fod - de længste yderst, de korte stænger inderst og på bundstængerne. De lange stive stænger (max. kastevægt min 60g og gerne 100g) gør det muligt at kroge fisk på lang afstand. Da vinter fiskeriet - selv med kunstagn - ofte foregår ved hastigheder på helt ned til 0,9 knob (ca. 1,6km/t) går der ofte flere sekunder fra at fisken hugger til at der er nok pres på krogene til at fisken bliver kroget. Her er de stive stænger vigtige da der ellers er for meget "elastik" i opsætningen.

Ofte ses forsigtige hug ved at paravanen rykker lidt tilbage - specielt når der fiskes med agnfisk. De stive stænger har yderligere den fordel, at et hurtigt modhug ofte resulterer i en kroget fisk. Når der fiskes med kunstagn skal man også lige huske at det kræver en del at sætte 3 str. 2/0 kroge på 50-100 meters afstand. Efter vores mening er det bestemt ikke en sag for en slatten trolling stang!

Nogle har den indvending mod fletliner, at de finder dem for uelastiske, hvilket skulle resulterer i flere mistede fisk. Dette opvejes - efter vores mening - i rigt mål af de langt flere fisk der kroges. Vi mener i øvrigt ikke at kunne registrere flere tabte fisk på fletline end på mono, så egentlig kan vi ikke se nogen fordele ved at bruge mono - ud over at det naturligvis er billigere. En god jævn bremse er dog vigtigt - ligesom ved alt andet fiskeri når der fiskes med uelastiske liner.

Kommentarer til emnet er velkomne og de fleste har en mening for eller imod :-)

5 kommentarer:

  1. Super interessant og ikke mindst relevant indlæg! I har fat i nogle gode pointer og jeg tror det bliver et nemt valg, når der til efteråret skal skiftes line på multirullerne - det bliver FLET!

    SvarSlet
  2. Tak for kommentaren :-) 1800m spoler med de to nævnte liner koster typisk en tusse og så er der til mindst 10 hjul til geddefiskeri. Det er faktisk ikke så galt når man tænker over det.

    SvarSlet
  3. Godt emnevalg. Har også tumlet med det igennem længere tid. Skiftede fra mono til flet på alle multirullerne i maj i år. Og har ikke fortrudt. Det sommertrolling jeg nåede at dyrke har været ultimativ sublim underholdning. Især når Rumålen er med i grejkassen - det er de rene laksehug gedderne disker op med i frivandet om sommeren.

    Jeg fandt en gammel bulk spole med Dynacable, som er en rimelig hårdfør og troværdig fletline. Godt nok ikke produceret med den nyeste teknologi, men alligevel yderst tilfredsstillende indtil videre. Og ja, selvfølgelig FC på de sidste meter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er helt enig at det simpelthen bare er sjovere at fiske med fletline grundet at der er fuld kontakt til fisken hele tiden :-) Sommertrolling med ålene er suplim sport! Huggene er i en klasse for sig selv, og farten kan bare ikke blive høj nok.

      Slidstyrke er langt vigtigere en brudstyrke til dette fiskeri, så ikke et ondt ord om Dynacable herfra. PowerPro er heller ikke ligefrem top of the pops inden for fletliner, men til dette fiskeri er den perfekt grundet den ru overflade.

      Slet
  4. Uhh... Dynacable! Den har givet mig mange fine aborre op til 2,01 kg de sidste par år i 0,08 og 0,10 mm. Olds"Cool" ;-)

    SvarSlet